PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 11-12/2022

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, letí to nějak rychle a opět jsme výrazně blíže konci roku. A v tuto dobu přichází jako obvykle poslední letošní číslo našeho časopisu. Vandrovala veška z Anežky na Leška…

First slide

Zákon o elektronizaci zdravotnictví

Počátkem loňského roku byl vládou sněmovně předložen návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví. Tato úprava vychází a implementuje předpisy EU1, přičemž samotná lhůta pro jejich implementaci uplynula již v říjnu 2019. Výsledkem zákonodárného procesu byl schválený zákon č. 325/2021 Sb., o elektronizaci zdravotnictví („Zákon“), jemuž se budeme blíže věnovat v dnešním článku.

First slide

Intenzivní období českého předsednictví: „Rádi kolegům z Evropy ukážeme, v čem jsme dobří,“ říká Irena Storová

Předsednictví České republiky v Radě EU se blíží do svého finále, je tedy možné postupně začít rekapitulovat. Čas „prezidenství“ se totiž významně týká i nás na Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Mezinárodní spolupráce je pro nás lidově řečeno denním chlebem, společně s kolegy jsme totiž aktivně zapojeni do více než stovky pracovních skupin a výborů a jednání některých z nich se odvíjí právě od předsednictví. V tomto roce jsme tedy stáli před důležitým úkolem – od září do prosince...

First slide

VŠI aneb POSTRACH DLOUHÝCH VLASŮ

Venku se ochladilo, listopad si pomalu podává ruku se zimou, děti vytahují čepice, šály a rukavice a rodiče začínají být ve střehu. Taková čepice je ideální taxík pro vši z jedné dětské hlavičky na druhou. A ta hrůza, pokud máte v rodině jednu či více hlav s dlouhými vlasy. To už je pak na zbláznění. Pojďme si dnes říci něco o mýtech kolem vší, a naopak něco málo velmi užitečných rad.

First slide

Vlasy

Pečujeme o ně, hýčkáme si je jemnými šampony a voňavými kondicionéry, pravidelně si necháváme u kadeřníka zastřihnout konečky a stále to není ono? V tu chvíli nás napadá, co asi děláme špatně.

First slide

Nekažme si v produktivním věku náladu neposlušným močovým měchýřem

Už to sice není tabu, únik moči je běžně zmiňované téma, ale my ženy nechceme tento problém řešit dříve, než je nezbytně nutné. A tak když je nám třicet nebo čtyřicet, únik moči pro nás je nemyslitelná komplikace pohodového života v aktivním věku.

First slide

V zimě horké a v létě studené, nebo naopak? Teplota nápojů a její vliv na chod těla

Zatímco v létě dáváme přednost studeným nebo dokonce ledovým nápojům, v zimě by nás něco takového ani nenapadlo. Pokud zrovna nepijeme vodu nebo minerálku o pokojové teplotě, v chladných dnech si vaříme různé čaje a jiné teplé nápoje. Anebo někdo pije prostě jen horkou vodu – po ránu, před jídlem, místo čaje… Má to nějaký smysl?

First slide

Knižní tipy - Knihy, které mi dělají radost, a komu hlavně poděkovat

Oslavili jsme naši letošní úrodu. Nakonec byla docela bohatá. Vyšly všechny knihy, které měly – Postní kuchařka od Pavla Drdela s podtitulem Od kořene po nať. Pavel má ve Strakonicích svou restauraci Sůl a řepa, pěstuje si sám klíčky a bylinky a zpracovává vše od blízkých farmářů a třeba i městského zahradnictví. Suší, fermentuje, je zážitek vidět v restauraci tolik pětilitrovek.

First slide

David Gránský: Nesmím být dost dobrý

Sympatický herec David Gránský prožil úspěšný rok 2022. Oslavil třicetiny, dočkal se prvního potomka a stále potvrzuje, že patří mezi nejúspěšnější zástupce mladé generace umělců. V exkluzivním rozhovoru popisuje zálibu ve studování života, své rodinné zázemí i oblibu ve „zdržování“ Vánoc.

First slide

Kladensko - Slánsko překvapí stovkami atraktivních míst k poznávání

Zvlněná krajina protkaná cyklostezkami v sousedství křivoklátských lesů, industriální a architektonické skvosty i místa spojená s bájnými Přemyslovci. S novou středočeskou destinační agenturou objevujte rozmanitý region Kladensko - Slánsko. Nabízí stovky zábavných atrakcí i zajímavých cílů, o kterých jste neměli tušení. Dobrodružství se skrývá i v srdci Čech.

NGQwYjNkZW