PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 3-4/2023

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, jsou zde Velikonoce a s nimi i další číslo Pharma News. Tentokrát jistě jarní! Modré květy s oranžovo-žlutými pestíky představu jara přímo vyvolávají. Šafrán přitom své uplatnění najde nejen jako přísada do rizota! Je to totiž zlato pro pokožku i duši.

First slide

Příjem a následná likvidace léčivých přípravků ze strany lékáren

V poslední době roste množství léčivých přípravků a dalších předmětů, které pacienti přináší zpět do lékáren. Důvodem je zejména datum expirace léčivých přípravků, změna léčby, poškození či nesprávné uschování nebo prosté nespotřebování. Tento trend je vhodné vítat, neboť nesprávně likvidovaná léčiva nepřiměřeně zatěžují životní prostředí.

First slide

Šafrán – zlato pro pokožku i duši

Je toho jako šafránu. Tímto přirovnáním vyjadřujeme, že je něco vzácné a je toho málo. Známé koření zase tak vzácné není, ale velmi obtížně se získává, a proto je drahé a při použití se s ním značně šetří. Šafrán se však nepoužívá pouze v kuchyni. Je součástí i tradiční lidové medicíny, ale ani moderní medicína se jeho využití nevyhýbá.

First slide

Železo a jeho úloha v lidském organismu, včetně sportovců rekreačních i vrcholových

Železo je prvek, který má pro lidský organismus nezastupitelnou úlohu. Je to klíčový stavební kámen prostetické části hemoglobinu (metalprotein), a tudíž jeden z klíčových prvků pro tvorbu červených krvinek. Ty zásobují buňky kyslíkem (z plic do tkání) a transportují oxid uhličitý z tkání do plic, kde je výdechem odstraněn.

First slide

eRecepty budou platit i v zahraničí. Česká republika se zapojí do přeshraniční preskripce

Vyzvednout si léky na elektronický recept bude brzo možné i v zahraničí, a to díky přeshraniční preskripci a dalšímu rozšíření systému eRecept. V těchto dnech probíhají finální testy v produkčním prostředí s ostatními státy EU. Po jejich úspěšném splnění bude ve spolupráci s Evropskou komisí určen termín zahájení „ostrého provozu“.

First slide

PAMĚT – někdy nás podrží a někdy nechá ve štychu

Znáte to přísloví, že do 40 je to hloupost a od 40 skleróza? Člověk zapomíná, chodí pozdě, nestíhá toho tolik, kolik by chtěl. Jistou měrou k tomu možná přispívá IQ jedince, ale základ je organizmus, co je fit a bez stresu a také jistá míra vnitřní disciplíny a uspořádanosti běžného života.

First slide

TURNERŮV SYNDROM – jeden z mnoha s minimálním výskytem

Snad každý člověk se pozastaví, když se setká s pojmem, který nezná, který mu nic neříká. A o to více jej zarazí, když se jedná o pojem z oblasti medicíny. A tak mi to nedalo a když jsem se setkala s označením Turnerův syndrom, řekla jsem si, pořád čteme o chřipkách, bolestech hlavy, imunitě, inkontinenci, co pacienty trápí často a opakovaně, tak se pojďme vzdělávat v tom, o čem se dá číst, jen když si to někde najdeme a víme přesně, co hledáme.

First slide

Jeden z nejčastějších mýtů je, že šedý zákal musí uzrát. Jaké jsou další?

Šedý zákal neboli katarakta je stav, při kterém dochází ke snížení průhlednosti lidské čočky, a to nejčastěji v důsledku stárnutí. Většinou se objevuje ve věku 65 až 75 let a příznakem je zamlžené, zhoršené a zkreslené vidění na blízko i do dálky. Lze jej vyřešit rychlou a bezbolestnou operací, ale problém je, že mezi lidmi kolují o šedém zákalu různé mýty a omyly. Přinášíme nejčastější z nich.

First slide

Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky, obyčeje i tradice, ale také praktický dopad – jak dětem vše vysvětlit, co si připravit a uvařit, jak si svátky s rodinou a přáteli, ale třeba i se sousedy co nejlépe užít?

First slide

Štěpán Benoni: Ve všem můžu být dobrý

Štěpán Benoni je jedním z nejobsazovanějších seriálových herců poslední doby, ale s blonďatým sympaťákem se můžete potkat i úplně jinde než večer ve vašem obýváku… A tak jsme s osmatřicetiletým hercem kromě jeho úspěšné herecké kariéry probírali i jeho velmi netradiční koníček – pozici strážce parku.

First slide

Po proudu k zážitkům v Pojizeří a Polabí

Turistická destinace Pojizeří a Polabí leží v okolí tří větších měst ve Středočeském kraji – Mladé Boleslavi, Nymburka a Poděbrad a jak již její název napovídá, nachází se v blízkosti dvou velkých a významných řek – Labe a Jizery. Pojizeří a Polabí nabízí různorodé možnosti trávení volného času. Jedná se tak o jedinečný cíl pro milovníky přírody, městské turistiky a historie, pro lázeňské hosty, rodiny s dětmi, ale i pro aktivní turisty, pro které jsou zde připraveny kilometry cyklotras,...

MTY5Y