PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 9-10/2023

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, léto uteklo jak voda mezi prsty a máme tu podzim. A s ním přichází další číslo našeho časopisu. Připravili jsme pro vás novou rubriku: Pro provozovatele lékáren. Budeme se v ní věnovat radám a doporučením pro provozovatele lékáren, především těm, kteří pracují mimo velké lékárenské řetězce a franšízy. První článek upozorňuje na možná úskalí opuštění vlastní cesty a propojení se s některou z lékárenských sítí.

First slide

Říjnová novela zákoníku práce a lékárenství

Novela zákoníku práce patří mezi hlavní témata právního světa posledních týdnů. Po poměrně složitém legislativním procesu tak byla vydána dlouho očekávaná novela pod č. 281/2023 Sb., která na sebe nenechá dlouho čekat. Nová právní úprava nabyde účinnosti a je nutné jí dodržovat již od 1. 10. 2023 (s výjimkami). V době čtení tohoto článku si tak můžete zkontrolovat, zdali veškeré nové povinnosti a pravidla dodržujete.

First slide

Síť, řetězec, franšíza, sdružení - na co si dát pozor!

Pokud přemýšlíte o budoucnosti své lékárny nebo jste obdrželi nabídku ke vstupu do franšízy nebo sdružení lékáren, zbystřete! Tento článek jsme napsali právě pro vás. Snad každou lékárnu již navštívil obchodní zástupce nebo akviziční manažer s dokonalou prezentací o budoucí spolupráci. Nechcete-li v budoucnu litovat svého rozhodnutí a řešit následné komplikace, je důležité zajímat se nejen o fungování dané spolupráce, ale i o možnosti ukončit své členství v síti či sdružení.

First slide

Podzim ve znamení babího léta, nechceme jej prostonat

Letos nám příroda nadělila opravdu krásné babí léto. Mít v půlce září ještě krásné teplé počasí vhodné pro procházky přírodou, poslední výlety na tuzemské hrady a zámky, na víkendová kola nebo jen tak strávit čas na zahradě, to se jen tak nestává. Ti racionální ocení samozřejmě i to, že se ještě nemusí topit. Ale ouha, pokud vám víkendové plány pro toto krásné počasí zhatí třeba chlapská „rýmečka“, pak je to opravdu škoda.

First slide

DERCUMOVA NEMOC – když tuky způsobují bolest

Vzácná onemocnění se vyskytují napříč všemi medicínskými obory. Ortopedie, neurologie, onkologie, kardiologie etc. Seznamovat se se vzácnými onemocněními je velmi důležité, a to z mnoha směrů. Některá onemocnění mohou vyvolávat příznaky, které jsou více jak viditelné a o to více je život s nemocí obtížný. Pokud je povědomost onemocnění navíc víceméně na nule, je dosti obtížné okolí něco vysvětlovat.

First slide

Silná a odolná sklovina po celý život

Mezi stavem zubů a celkovou péčí o zdraví a zevnějšek je jasná souvislost. Správná péče o zuby je stejně jako třeba upravené vlasy viditelná na první pohled. Hezké zuby dělají dobrý dojem, podobně jako upravený člověk. Ač se to nemusí zdát, zuby jsou kritériem krásy a lidé okolo nás si všímají, v jakém stavu chrup máme. Aby byly zuby přirozeně krásné, zdravé, světlé a lesklé, stačí většinou málo: pravidelně a důkladně odstraňovat zubní plak mechanickým čištěním zubním kartáčkem. Tak se...

First slide

CO VŠECHNO ZVLÁDNE LIDSKÝ MOZEK?

Lidské vnímání, učení se, reagovaní na podněty je dílem geniálního orgánu, kterému u lidí přiřkla příroda velké činy. Vše, co se děje v lidském těle je nějakým způsobem, ať již vědomě, či nevědomě, řízeno mozkem. Pokud bychom se soustředili na vědomé činnosti, mnoho z nich je závislých na schopnosti lidského těla a mysli se učit.

First slide

Přeshraniční preskripce: Jak v českých lékárnách vydat léky na zahraniční eRecept?

V průběhu letošního června vstoupila Česká republika do produkčního provozu přeshraniční výměny elektronických receptů. První zemí, se kterou se propojil český eRecept, se stalo Polsko, o dva týdny později byl umožněn výdej českých eReceptů také v Chorvatsku. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spolu s Národním kontaktním místem pro elektronické zdravotnictví (NCPeH) pracují na spuštění přeshraniční výměny eReceptů i s dalšími státy EU.

First slide

Deset tipů, jak pečovat o svůj zrak

Někteří lidé si během letních dní nasadí sluneční brýle, a tím jejich péče o zrak končí. Ale zas tak jednoduché to není. V posledních letech navíc mnoho lidí podceňovalo a odkládalo preventivní prohlídky u očaře, které by se neměly podceňovat. Ve spolupráci s Očním centrem Praha přinášíme rozepsaných deset tipů, jak by měl každý člověk pečovat o svůj zrak.

First slide

ROZHOVOR Lucie Šteflová: Pozor na svá přání

V osmadvaceti letech toho stihla už opravdu hodně. Kariéru herečky začala sympatická Lucie Šteflová už v osmi letech, má tak za sebou už přes desítku filmů a seriálů. V soukromém životě se navíc stala mladou maminkou a spojení mateřství a herectví si nemůže vynachválit. Tedy až na tu školu…

First slide

Mělnickem-Kokořínskem v každém ročním období

Jen kousek na sever od Prahy najdete turistickou oblast Mělnicko-Kokořínsko – neboli TOMK, jejíž logo ve znamení turistických značek vám napoví, že zde se turistice můžete věnovat kdykoli dostanete chuť. Oblast, která se táhne od soutoku Labe a Vltavy až po Vrátenskou horu malebnými údolími s pískovcovými skalními útvary či lesy na houbaření, může nabídnout zážitky, poznání i odpočinek za každého počasí, v létě stejně jako o Velikonocích či vánočních svátcích.

ZDI4YjBkN