PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 1-2/2023

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, první letošní číslo Pharma News je zde. Právní ohlédnutí si tentokrát bere na paškál SUKL, jeho pravomoci a možné následky. Neboť SUKL, tedy Státní ústav pro kontrolu léčiv kontroluje nejen léčiva, ale také mnoho dalších věcí.

First slide

Kontrolní činnost státního ústavu pro kontrolu léčiv

Jak ostatně plyne z názvu samotného ústavu, Státní ústav pro kontrolu léčiv („SÚKL“), hraje zásadní roli ve vztahu ke kontrolní činnosti (nejen) na poli lékáren. Kontrolní pravomoc SÚKL je spojena s tzv. správněprávní odpovědností provozovatelů lékáren. Základním pramenem úpravy je zejména zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech („Zákon o léčivech“), jeho prováděcí vyhlášky (např. vyhláška o správné lékárenské praxi) a obecně i správní řád (tj. zákon č. 500/2004 Sb.), který se aplikuje na těch...

First slide

Rostliny v péči o zdraví žen

Příroda nabízí účinnou pomoc při hormonální dysbalanci. Problémy kolem 50. roku života v souvislosti s vyhasnutím funkce vaječníků, ukončením menstruace a poklesem hladiny estrogenů zažívá většina žen. K řešení potíží, jako jsou návaly horka, pocení či poruchy nálady, je jim obvykle předepisována hormonální substituční terapie (HRT) – náhradní podávání estrogenů, obvykle v kombinaci s progestiny. HRT je na jednu stranu vysoce účinná, ale může zároveň mít nežádoucí účinky.

First slide

Proč je smrt větší tabu než sex?

Celý obraz paliativní péče by nebyl úplný, kdybychom se nezastavili u toho, co je středem paliativní péče. Když jsem se konečně dostala k tomuto bodu a vytvořila název pro článek, (většinou finální název přichází až po napsání textu), sama jsem se trošku lekla, do čeho se to vlastně pouštím. Mnoho mých blízkých reagovalo slovy „to máš ale odvahu pustit se do něčeho takového“.

First slide

Dutina ústní – afty, recidivující afty

Afty (aftózní stomatitida) jsou bolestivé vřídky, které patří mezi nejčastější zánětlivá onemocnění v dutině ústní. Dle dat ze statistik afty a recidivující afty postihují cca 20 % populace na celém světě, ale ve vyspělém světě jsou podstatně častější. Postihují jak dospělé, tak i děti. U dospělých je jejich výskyt častější ve věku do 30 let. Velmi často postihují dospívající populaci. Mohou se objevit jak u lidí s plným chrupem, tak u bezzubých, zde ovšem velmi vzácně.

First slide

Každý z nás může být zdravější, cítit se lépe a žít déle – stačí málo.

Vitamín C 500 Biokomplex je moderní a účinné polykomponentní antioxidační fytoprotektivum nové generace. Co Vás přivedlo k tomu zabývat se podrobně vitamínem C a lze ještě v dnešní době vymyslet něco nového v oblasti vit. C? Vymyslet nebo inovovat lze vždy. U nás jsme se vrátili k prapodstatě věci a zkoumali jsme v jakých formách se vyskytuje vitamín C v přírodních materiálech a porovnávali jsme to s tím, co máme v lékárně k dispozici.

First slide

Prostata umí muže pěkně potrápit

Prostata je orgán, kterým byli obdařeni jen muži. Muži, kteří mají problém s prostatou, řeší problém velmi různorodě a mnohdy se promítá i do partnerského života. Co je ovšem důležité, je fakt, že prevence zdravé prostaty a včasné řešení prvních potíží významně ovlivňuje a hlavně oddaluje následné zdravotní problémy.

First slide

Dostupnost léků: Kde hledat informace?

Držitelé rozhodnutí o registraci mají povinnost Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nahlásit zahájení uvádění léčivého přípravku na trh1, případné přerušení, následné obnovení či ukončení dodávek. SÚKL je tak o aktuálním stavu dodávek léčivého přípravku informován, pokud je hlášení provedeno.

First slide

Knižní tipy - Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Spoluautorka bestsellerového titulu Tradinář – rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů připravila kuchařku na domácí pohodu. Kniha vám pomůže navodit domácí útulno a pohodu pomocí osvědčených receptů a návodů z dostupných zdrojů.

First slide

Rozhovor: Pavel Batěk - Každé rozhodnutí je správné

Bylo by překvapením, kdyby vám jméno herce Pavla Baťka zatím uniklo. Milovníci filmu a kultury mohli plzeňského rodáka potkat v divadle, pravidelně se objevuje v seriálech a cizí mu není ani filmová tvorba. Krátce po svých osmačtyřicátých narozeninách si udělal čas na rozhovor pro časopis Pharma News.

First slide

Do Posázaví za vůní benzínu, vojenskou historií i tajemstvím těžby zlata

Přestože tomuto regionu dala jméno řeka Sázava, návštěvníkům dokáže nabídnout mnohem víc, než jen pohled z vodní hladiny na hravé peřeje, skalnaté kaňony, romantické zříceniny a trampské osady. Potěší také srdce každého milovníka technických památek. Ať už se sveze legendárním Posázavským pacifikem, přijede zavzpomínat do Vojenského technického muzea v Lešanech, nechá se zlákat k výletu za vůní benzínu do týnecké Jawy či jedinečných expozic Světa Škodovek a Retroautomuzea, nebo se vydá za...

MGY2NDc1Ym