PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 3-4/2022

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, jaro je zde, ptáci zpívají o sto sedm a snad brzy přijde i příjemné jarní počasí. S jarem se vám dostalo do rukou také další číslo našeho časopisu. Tentokrát mimo jiné o implementaci nařízení IVDR (EU 2017/746) o diagnostických zdravotnických prostředcích.

First slide

Nová úprava diagnostických zdravotnických prostředků aneb jak Česká republika opět zaspala

I přes to, že pojem „diagnostické zdravotnické prostředky in vitro“ nemusí být běžné populaci známý, setkáváme se s nimi častěji, než si myslíme. Nejběžnějším typem diagnostických zdravotnických prostředků in vitro, které jsou určeny k sebe testování, patří testy plodnosti, ovulační testy či testy na COVID-19.

First slide

Anémie a její léčba

Anémie je definována jako snížení hladiny hemoglobinu pod fyziologickou mez, což je často doprovázeno snížením počtu červených krvinek. To ovšem neplatí vždy – např. při talasemii (dědičné onemocnění s poruchou syntézy globinových řetězců) mohou být erytrocyty naopak zmnoženy.

First slide

Moderní formy léčby stresu, úzkosti a napětí

Jaro je již v plném proudu. Zvyšující se teploty a prodlužující se dny mají pozitivní vliv na psychiku. Přesto však mnozí z nás zažívají nepříjemné pocity úzkosti, vyvolané nejrůznějšími stresovými stavy. Už dva roky naše životy ovlivňuje pandemie onemocnění covid-19 (která je nyní naštěstí snad na ústupu). K psychické pohodě však nepřispívají ani každodenní zprávy o situaci na Ukrajině. Velký stres a úzkost nyní zažívají lidé, kteří k nám před válkou utíkají.

First slide

β-glukan pleuran v kontextu trénované imunity

Trénovaná imunita Dosavadní vědecké poznatky v oblasti imunologie tvrdily, že imunitní paměť je výlučně vlastnost specifické imunity. V posledních letech se ale zjistilo, že i vrozená imunita má schopnost jisté formy imunitní paměti. Tento fenomén se označuje jako „trénovaná imunita“ a týká se buněk vrozené imunity, hlavně monocytů, makrofágů, NK buněk a přirozených lymfoidních buněk. Svou imunologickou podstatou je odlišná od imunitní paměti, která je typická pro specifickou imunitu.

Hypermobilita, aneb ne všechno hyper je super

S označením „hyper“ se setkáváme docela často. Hyperpohon, hypermarket, hypertenze, hyperglykemie, hyperaktivní dítě. Ale označení hypermobilita se až tak často mezi lidmi nediskutuje. Není to pozitivní a nemá to nic společného s cestováním, ale spíš s hadí ženou v cirkuse. Jistě jste už někdy slyšeli větu „Teda chtěla bych se umět tak hýbat, jako ona...“ nebo něco podobného.

First slide

Menopauza neznamená pauzu v životě

Také máte někdy pocit, že toto slovo působí jako nějaké zaklínadlo? Jak znamení naprostého ženského diskomfortu, tak nástroj pro dehonestaci ženského pohlaví ve věku nad padesát let? Ale nemáme my ženy nárok na klidný život ve všech obdobích života?

First slide

Skvělý start eOčkování: Lékaři již zapsali pacientům přes sto tisíc aplikovaných vakcín

Na začátku roku 2022 spustil Státní ústav pro kontrolu léčiv eOčkování, tedy elektronickou evidenci záznamů o provedeném očkování. Lékaři tak začali do systému eRecept zapisovat také nově aplikované vakcíny. Díky těmto zápisům se pacientům postupně začíná plnit přehled v jejich lékovém záznamu.

First slide

Průzkum: 5 hlavních obtíží českých diabetiků a jak s nimi zatočit?

Diabetes dnes představuje významné zdravotní riziko minimálně pro jednu desetinu české populace. Jed-ná se o komplexní onemocnění, jehož úspěšná léčba vyžaduje kontinuální spolupráci (dobře edukovaného) pacienta a lékaře. V rámci pravidelných prohlídek hodnotí ošetřující lékař míru kontroly nad onemocněním, tj. jak společně zvládají pomocí léčiv a režimových opatření optimalizovat hodnoty glykémie (hladiny cukru v krvi), krevního tlaku, lipidů a udržet optimální tělesnou hmotnost.

First slide

Knižní tipy - Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl, druhé vydání

Přemýšlíte-li o tom, že omezíte ve své stravě maso, mléko, lepek či cukr a přikloníte se ke zdravému a k životnímu prostředí ohleduplnému způsobu stravování, ale nevíte, co vlastně vařit, pak je tato kniha určena právě vám! Úspěšný titul se právě dočkal druhého vydání v upraveném grafickém provedení. Vyzkoušejte osvědčené postupy na zdravá a výživná jídla plná zeleniny, luštěnin a zdravých obilovin, které šéfkuchař Petr Klíma každodenně připravuje v restauraci Country Life.

First slide

Olga Menzelová: Jirka věděl, že ho tvorba přežije

Olga Menzelová dál šíří slávu svého zesnulého manžela Jiřího. Přesto, že ji tíží současná válečná situace v Evropě, stojí za vznikem Festivalu Jiřího Menzela, který v dubnu připomene dílo legendárního českého tvůrce. Ve velmi upřímném rozhovoru vzpomíná na muže i komentuje současné dění.

First slide

Berounsko všemi smysly

Odpočinek a útěk od každodenního shonu je dnes balzámem pro duši. Všechny vaše smysly potěšíte na Berounsku, v krajině řeky Berounky, křivoklátských hvozdů a vápencové krajiny Českého krasu ležící jen kousíček od Prahy.

YjdkZD