PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 5-6/2020

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, dnes jsme pro Vás připravili článek na téma - návykové látky a lékárny – výdej, evidence a likvidace, napsal ho pro nás Mgr. Adam Tietz, advokátní kancelář SEDLAKOVA LEGAL s.r.o. Nakládání s návykovými látkami patří mezi nedílnou činnost v praxi lékáren. Ať už jde o výdej lé-čivých přípravků na základě receptů „s modrým pruhem“ či individuální přípravu léčivých přípravků, vždy je potřebné nakládat s nimi s větší obezřetností a opatrností.

First slide

Kontroly lékáren ze strany SÚKL v roce 2019

Ke konci roku 2019 evidoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) celkem 2493 lékáren, 5 léká-ren patřících do resortu Ministerstva obrany ČR a 217 odloučených oddělení výdeje léčiv a zdravotnických prostředků (OOVL). Oproti konci roku 2018 se celkový počet lékáren snížil o 32 subjektů, počet OOVL o 14 oddělení.

First slide

Návykové látky a lékárny – výdej, evidence, likvidace

Nakládání s návykovými látkami patří mezi nedílnou činnost v praxi lékáren. Ať už jde o výdej lé-čivých přípravků na základě receptů „s modrým pruhem“ či individuální přípravu léčivých příprav-ků, vždy je potřebné nakládat s nimi s větší obezřetností a opatrností.

First slide

Lékům i pacientům Alphegy do Alzy pomůže Alliance Healthcare

Důležitá informace ze světa farmaceutického businessu v ČR přišla v posledních týdnech. Alza se rozhodla vstoupit do farmaceutického trhu a bude novým konkurentem lékáren. Alza je největším hráčem na poli internetového prodeje. Alliance Healthcare je součástí největší světové lékárenské skupiny, kam patří též největší lékárenské řetězce Walgreens Boots.

First slide

Voda z Mrtvého moře – unikátní řešení pro ucpané nosíky

V případě onemocnění rýmou má dnes pacient k dispozici celou řadu přípravků, které by mu měly od nepříjemných příznaků ulevit, nejčastěji se jedná o kapky či spreje do nosu.

First slide

Co víme o kolagenech?

Osteoartróza je rozšířené chronické onemocnění kloubů, které trápí mnoho lidí zejména ve vyšším věku. Protože významně snižuje kvalitu jejich života, snaží se tito pacienti mírnit své potíže léčeb-nými postupy, které jim naordinoval lékař, ale vedle toho sami v hojné míře kupují různé výrobky, od nichž očekávají účinnou úlevu. Dlouhodobou oblibu si drží kolagen a jeho deriváty – želatina a kolagenní peptidy. Jsou tyto látky skutečně účinné? Pojďme si shrnout poznatky, které o nich máme.

First slide

Mobilní aplikace – budoucnost pro Vaše klienty

Nové trendy v lékárnictví s sebou přináší jako v dalších oborech příklon k digitalizaci a elektronizaci. Se zavedením systému e-recept byl učiněn první krok k digitalizaci lékárenství a je nutné ho chápat jako součást dlouhodobé strategie zdravotnictví jako celku. Elektronizace lékárenství je v neposlední řadě reakcí na změny v uživatelském chování spotřebitelů – pacientů, kteří čím dál více upřednostňují užívání moderních mobilních aplikací.

First slide

Hojení kožních defektů na dolních končetinách z pohledu dermatologa

Chronické rány na dolních končetinách jsou často problémem nemocných u praktického lékaře. Ke stanovení etiologie defektu a úspěšného hojení je třeba mezioborová spolupráce. Nutnou součástí komplexní terapie je edukace nemocných a jejich aktivní spolupráce.

First slide

Testovali jsme kvalitu probiotik dostupných v ČR

Probiotika. Slovo, které mezi uživateli vzbuzuje velké naděje z pohledu jejich zdraví. V posledních letech je nemožné se tomuto termínu vyhnout. Pravidelně o nich čteme v denním tisku, pro odborníky jsou probiotika téma, o kterém se diskutuje na odborných fórech jdoucích napříč téměř všemi medicínskými obory. Investice do výzkumu probiotik realizují nadnárodní firmy

Prostata – téma vyhledávané i zavrhované

Prostata je něco, co nás ženy prvotně vůbec netrápí, neboť jsme tímto orgánem obdařeny nebyly. Toto téma je u mužů ovšem stále často tabuizované, a tak nakonec větší starosti dělá ženám a pak také urologům, kteří se často pozdě snaží zachránit něco, co se zachránit vlastně už ani nedá.

First slide

MUDr. Vladislav Klemenc, Urologická ambulance Praha

Pane doktore, kdy je vhodné indikovat pacientům užívání prostatických přípravků s obsahem ex-traktu ze slivoně africké? Fytopreparáty obsahující Pygeum africanum blokují růstové faktory, působí protizánětlivě a antiedematózně. Tímto mechanizmem jsou především ovlivněny iritativní symptomy při močení u muže. To je především častější nucení na močení, nutkavost a pocit naléhavější potřeby močit bez odkladu. Kupříkladu při příchodu domů, syndrom „klíče v zámku“. Nebo při zvuku tekoucí vody,...

First slide

Odkud se vzala paliativní péče?

Kde se vzala, tu se vzala… Ne ne, nejedná se o pohádku. Chceme nakouknout pod pokličku historii a třeba se i podívat naopak do budoucnosti. Teď máme rok 2020, máme mobilní telefony, mobilní hospice, světovou mobilitu, a kdybychom byli ještě o něco mobilnější ve svém myšlení a pohledu na svět, bude to dokonalé?

First slide

Filip Tomsa: Nebojte se být sami sebou

V oblíbeném televizním seriálu Slunečná hraje neřáda, jinak je ale herec Filip Tomsa velký pohodář. Svými názory na období v době koronaviru, ale i na práci a na život obecně možná v nejednom z nás vzbudí potřebu se zajímat o dění kolem trochu jinak…

First slide

ROKYTNICE V ORLICKÝCH HORÁCH

Historie Rokytnice v O.h. sahá do přelomu 13. a 14. století, kdy území kolonizovali Páni z Rychnova. První písemná zmínka o Rokytnici jako vsi pochází z roku 1318. Samostatné rokytnické panství pak vzniká na konci 15. století. Majitelkou je Johanka z Rychnova.

MTMxMjF