PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 9-10/2022

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, září je za námi a s příchodem podzimu držíte v rukou podzimní číslo Pharma News. Tentokrát nabité jistě zajímavým obsahem. Již evergreenem je informace o eHealth a digitalizaci zdravotnictví vůbec. Tentokrát něco málo k dalšímu vývoji eReceptu a jeho nových funkcionalitách. A také to, že aplikace eRecept se dočkala ocenění jako nejprospěšnější projekt celého eHealth.

First slide

eRecept získal ocenění a stal se nejprospěšnějším projektem v oblasti eHealth a digitalizace českého zdravotnictví

Státní ústav pro kontrolu léčiv v letošním roce udělal další významný krok vpřed v elektronizaci. Stabilní systém eRecept, který byl v červnu oceněn za přínos v oblasti eHealth, se v letošním roce rozšířil o nové funkce. Nyní tak kromě vystavování elektronických receptů nabízí také evidenci aplikovaných vakcín (eOč-kování) a elektronické poukazy na zdravotnické prostředky (ePoukaz).

First slide

Vývoj legislativy v oblasti léčebného konopí

O tom, že alternativní medicína, spojená rovněž s léčebným konopím, roste na popularitě, jsme Vás informovali již před několika lety. Právní úprava zaznamenala od této doby řadu změn, které je vhodné si shrnout a připomenout. Do rozsahu definice alternativní medicíny lze zařadit také užívání přípravků s konopím pro léčebné použití (dále také jako „konopí“), přičemž právě přípravky s obsahem konopí jsou ze strany pacientů v posledních letech aktivně vyhledávány.

First slide

ŽIVOT JE „JEN TO NEJVZÁCNĚJŠÍ“ CO VLASTNÍME, aneb proč nás prevence tak často obtěžuje?

Tento týden toho mám hodně. Musím k holiči a na nehty, v úterý se psem na očkování, ve středu dát auto na garanční prohlídku, ve čtvrtek přijde kominík a v pátek se chystám na kosmetiku. Takový jeden normální hektický týden jednoho obyčejného človíčka. Co všechno je součástí našich životů a co je pro nás důležité a naprosto samozřejmé? Nic z tohoto výčtu by nikoho ani nepohoršilo, ani neuvedlo do rozpaků, ani by nezvažoval, že by se nějaké z těchto věcí vzdal, když pomineme fakt, že by to...

First slide

Zácpa a možnosti její léčby pohledem lékárníka

Zácpou dle současných odhadů trpí až 20 % populace. Lékárník i farmaceutický asistent by proto měli být připraveni tento významně kvalitu života snižující zdravotní problém odborně řešit – navrhnout vhodná režimová i farmakoterapeutická opatření, a v případě nutnosti pacienta včas odeslat k lékařskému vyšetření.

First slide

MÁTA Léčivka prověřená milénii

Léčivé byliny, či fytofarmaka obecně, mají v medicíně tak bohatou a dlouhou historii, že bychom jen stěží mohli vysledovat její počátek. V průběhu staletí a tisíciletí se naše znalosti ohledně medicinálních rostlin jak rozšiřovaly, tak upravovaly na základě rozvíjejících se vědeckých metod. Řada informací se však v tomto ohledu během historie také pozvolna vytrácela a mnohé léčivé rostliny dříve používané, se znovu dostávají do popředí zájmu medicíny až v současnosti. To však samozřejmě...

First slide

HOŘČÍK aneb od dolomitu k azbestu

Asi byste dlouho hledali někoho, kdo neví, že existuje hořčík, kdo nezná alespoň jeden z faktů o tomto prvku. Ale umíme maximálně využít jeho potenciál? Víme o hořčíku vše to užitečné pro lidské zdraví?

First slide

Starý známý koenzym Q10: Stále něco nového

Koenzym Q10 Vám jistě představovat nemusíme. Jako součást doplňků stravy má své místo v lékárnách již desítky let. Jako důležitý antioxidant a součást dýchacího řetězce v mitochondriích, kde se podílí na získávání energie, má své místo ve výživě lidí, kteří trpí onemocněními srdce a cév či jen potřebují pomoci proti únavě. Škála jeho využití je však mnohem širší a nové poznatky stále přibývají.

First slide

Studie prokázala pozitivní vliv pití minerálek na zdraví hypertoniků

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je nejčastějším srdečně-cévním onemocněním a zároveň rizikovým faktorem závažných srdečně-cévních příhod – patří mezi hlavní příčiny srdečního selhání, cévních mozkových příhod, srdečních infarktů aj. V ČR je výskyt hypertenze ve věku 25 až 64 let přibližně 40 % se zřetelným nárůstem ve vyšších věkových skupinách (v dekádě od 55 do 64 let má vysoký krevní tlak 72 % mužů a 65 % žen). Úspěšná kontrola hypertenze, tj. dosažení cílového krevního tlaku (alespoň...

First slide

Diář, který propojuje tradice, rodinu, sousedy a přátelé, přírodu, svět předků, naši přítomnost i budoucí plány.

TraDiář spojuje kalendář jmenný, občanský a liturgický s cyklem přírody a zemědělským rokem a na ně navazujícími svátky a tradičními zvyky. Součástí TraDiáře je 12 originálních textů farářky Martiny Viktorie Kopecké, které nás vybízejí k zamyšlení nad konkrétním měsícem, jeho tradicemi a svátky. Jednou měsíčně TraDiář navrhuje možnou aktivitu spojenou s proměňující se přírodou nebo významnými dny.

First slide

Rozhovor - MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D. Jméno pětašedesátileté lékařky je v českých luzích a hájích dobře známé nejen díky akademickým titulům. Jsou to totiž už tři dekády, co v ČR založila první mamografické centrum a zachránila tak životy tisíců žen! Možná za tím vším bylo její vlastní astma... Více v exkluzivním rozhovoru.

First slide

V KUKO se budete cítit královsky

Nezdá se to, a možná vás to zaskočí, ale mezi řekami Labe a Sázava leží úžasná turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko – zkráceně KUKO! Že jste o ní nikdy neslyšeli? Tak to pojďme napravit.

YjU0NT